AKTUÁLIS Velünk történt

Tatai Vadlúd Sokadalom – 2018 – Mag Leila (9B) írása

Pár héttel ezelőtt, mint minden évben, megrendezésre került Tatán a Vadlúd Sokadalom. Sok érdekes madárral és látnivalóval hívogatja látogatóit ez az esemény. Ez a program nem csak felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is tartogat izgalmas feladatokat, tanulnivalókat és előadásokat. Ha idén lemaradtál erről a programról, akkor se aggódj, hiszen jövő év novemberében megrendezik újra! Ha már középiskolába jársz, közösségi szolgálatot is végezhetsz ezen az eseményen.

Engedjétek, meg hogy tartsak egy kisebb beszámolót a feladataimról és a Tatán telelő madarakról.

Leila vagyok, a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnázium 9-es tanulója. Első közösségi szolgálatom ezen a programon. Az én feladatom a madarak őrzése, illetve gyűrűző társam segítése volt. Ezt a különleges feladatot kaptam, hisz amíg mások szórólapokat osztottak és hívogatták az érdeklődőket, addig én vigyázhattam a szebbnél szebb madarakra. Legfőképpen kék cinege, szén cinege és csuszkák voltak ott, de nagy szerencsénkre egy szajkót is sikerült megfognunk és meggyűrűznünk. Őt láthatod a fenti képen.

Hát nem gyönyörű? Nagy nehezen sikerült csak gyűrűt adnunk neki. Sajnos a rossz idő közbeszólt, ezért madaraink is csurom vizesen üldögéltek a kezünkben. Úgy őszintén – csak gondolj bele. Ha szereted a természetet és a madarakat, akkor egy pillanatra sem érezheted azt, hogy megbánod, hogy egy közösségben dolgozzunk? Én nem bántam meg, a feladatom is nagyon jó volt, főleg amikor elengedhettem a madarakat. Na, az volt a leglátványosabb. A társaság is kitűnő volt. Nem utolsó sorban a rengeteg újdonság, amit ezen a hétvégén tanulhattam.

Madarakkal lenni jó dolog, főleg akkor, ha nem félsz tőlük. Ők is biztonságban érzik magukat, ha bízol bennük, és tiszteled őket. Madarakkal lenni olyan, mintha összhangban lennél a természettel, és a benne lévő spiritualitással. Test és lélek harmóniájának összessége. Mintha igaz barátok lennétek. Higgy nekem, nagyon jó móka lesz, pedig többen mondják: „ez a munka nem okoz örömet”. Pedig igen. Csupán egy karnyújtásra van tőled a természet. Különleges állatok, madarak kavalkádja vesz körbe. Bemutatókon találkozni még olyan vadakkal is, akiket csak filmekben láthatunk. Szelídek, gazdája kezében tartva még simogathatóak is.

Ha felkeltettem az érdeklődésed, vagy még több információt szeretnél kapni, akkor ne habozz, gyere és vigyázzunk együtt Tata madaraira! Legközelebbi alkalmunkon várunk téged is sok szeretettel! Addig is javaslom, hogy gyarapítsd tudásod természetrajzi olvasmányokkal, NATGeo előadásokkal.